Jak oszczędzać na jedzeniu? 14 sposobów
Inflacja, pandemia, wojna i zmiany klimatyczne to główne powody podwyżek cen żywności. Zwiększyły się one również z powodu wzrostu opłat za energię, surowce, produkcję i koszty pracy. Obecne prognozy nie zakładają, aby zmiany miały być na korzyść klientów. Wręcz przeciwnie, ceny mogą pójść ponownie do góry.
Zgodnie z raportami GUS od stycznia do sierpnia 2022 roku ceny w porównaniu do 2021 roku wzrosły od 9,2 do 16,1% w zależności od miesiąca.
Oszczędzanie na jedzeniu jest możliwe. Nie oznacza to, że będziesz jadł produkty, których nie lubisz lub, co gorsza, chodził głodny. Aby wydawać mniej pieniędzy na jedzenie, wystarczy wdrożyć w życie codzienne kilka nawyków. Dzięki nim zakupy będą tańsze i przemyślane, a gotowanie przyjemniejsze i prostsze.
1. Zrób listę zakupów
To podstawa w oszczędzaniu pieniędzy na jedzenie. Zastanów się, ile razy w Twoim koszyku pojawiały się rzeczy, których nie planowałeś kupić? Idąc na zakupy z listą w ręce, unikniesz zbędnych produktów w Twojej kuchni i dodatkowych wydatków.
Robiąc listę, posegreguj produkty działami. W ten sposób będzie Ci łatwiej: zakupy zrobisz szybciej, a tym samym nie stracisz czasu na oglądanie asortymentu, którego nie potrzebujesz.
2. Planuj posiłki, a zakupy rób raz w tygodniu
Planowanie posiłków na cały tydzień wiąże się z robieniem listy zakupów. Uzgadniając, co będziesz jeść w konkretne dni, kupisz tylko to, czego potrzebujesz. Skontrolujesz też, ile i co jesz, co jest nie bez znaczenia dla zdrowia, jeśli np. próbujesz być na diecie.
Dzięki temu zakupy zrobisz raz na tydzień, bez konieczności dokupywania brakujących produktów.
3. Nie chodź do sklepu, jeśli jesteś głodny
Zanim wybierzesz się na zakupy, zjedz coś. Głodne osoby z reguły kupują więcej niż te, które są już po posiłku (jest to udowodnione naukowo). Będziesz na to narażony szczególnie w sklepach stacjonarnych, ponieważ rozkład produktów jest nie bez znaczenia. Najchętniej kupowany asortyment jest umieszczany na samym środku lub na końcu marketu. Cel jest prosty: włożenie jak największej ilości artykułów do koszyka. Podobnie jest produktami przy kasie, które mają za zadanie przyciągnąć Twój wzrok w trakcie czekania w kolejce. Gumy do żucia, cukierki i czekoladowe batoniki są wabikiem dla wielu klientów, zwłaszcza tych głodnych!
4. Kupuj produkty z długą datą przydatności
Produkty suche, czyli kasza, ryż, mąka, cukier, sól, a także wiele innych mają długą datę przydatności. Kupuj je hurtowo, a zaoszczędzisz na paliwie oraz pieniądzach. Wielosztuki są tańsze niż pojedyncze artykuły. Możesz zamówić je, korzystając z kodów rabatowych Frisco, które często działają na konkretną kategorię. Robiąc zapasy, przykładowo, ryżu i makaronu, zaoszczędzisz do 50% na swoim zamówieniu.
W hurtowych ilościach zakupy online zrobisz też na Allegro.
5. Nie kupuj na zapas
Kupowanie na zapas ma sens tylko w przypadku produktów suchych. Jeśli widzisz promocję na salami, sprawdź jego datę przydatności i zastanów się nad tym, czy Ty i Twoi domownicy zdążycie je zjeść. Zwłaszcza jeśli w lodówce macie inne produkty, a zniżka wymaga wzięcia, przykładowo, dwóch opakowań.
6. Porównaj ceny między sklepami
Zanim wydasz pieniądze na jedzenie, sprawdź gazetki promocyjne. Dzięki temu łatwo porównasz ceny między kilkoma sklepami i zrobisz zakupy w tym, który oferuje największe promocje.
7. Korzystaj z sezonowych produktów
Pieczenie jagodzianek w grudniu może słono Cię kosztować, ale zrobienie orzechowca w październiku już nie. Przygotowując posiłki, korzystaj z sezonowych produktów. Są tańsze i smaczniejsze, dlatego zyskasz na tym podwójnie.
8. Ogranicz jedzenie na dowóz i na mieście
Koszt obiadu z restauracji to kilkadziesiąt złotych na osobę, dlatego jeśli chcesz zaoszczędzić, ogranicz jedzenie na dowóz i na mieście. W domu zupę na kilka dni zrobisz za 10 zł, w knajpie za porcję zapłacisz średnio 20 zł.
9. Nie kupuj przetworzonych produktów - pasteryzuj
Przetworzone produkty, czyli gotowe sosy do spaghetti, pesto, a nawet gotowane buraki są droższe i niezdrowe, bo pełne konserwantów. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze oraz zdrowie, zrezygnuj z nich. Przygotuj je samodzielnie, a wydasz mniej o kilka złotych.
10. Kupuj sklepowe marki własne
Duże hipermarkety w swojej ofercie mają produkty marki własnej - najczęściej tańsze niż te od znanych marek. Są to produkty suche, soki, słodycze i kosmetyki. Przykładowo: makaron Auchan będzie około 2 złote tańszy niż ten z Lubelli, a równie smaczny.
11. Ogranicz jedzenie mięsa
Według badań z 2021 roku średnie spożycie mięsa w Polsce wynosiło około 79 kg rocznie. Jest to statystycznie 2 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. To nie tylko niezdrowe i niebezpieczne, ale również kosztowne. Mięso jest droższe niż produkty roślinne, a jego przygotowanie zajmuje o wiele dłużej. Ograniczając jego spożycie, zaoszczędzisz czas i pieniądze.
12. Zgrzewarka - sposób na ratunek resztek z obiadu
Ceny zgrzewarek próżniowych w internecie zaczynają się od 150 zł, a jest to dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Pakując produkty próżniowo, przedłużysz ich świeżość oraz ochronisz ich smak, aromat i wartości odżywcze.
13. Korzystaj z aplikacji ograniczających marnowanie jedzenia
Dobrym sposobem na oszczędność jest ratowanie jedzenia. Mowa tutaj o aplikacjach, których celem jest ograniczanie marnowania żywności. Biorą w niej udział lokalne sklepy, restauracje, a nawet stacje paliw. Jeśli jeszcze nie masz ich na swoim telefonie, zainstaluj i korzystaj. Obiad z lokalnej knajpy kupisz nawet za 10 zł. Do popularnych aplikacji zaliczają się Too Good To Go, Foodsi, Finebite. Rabat do 50% na jedzenie dostaniesz też na Orlenie - działa na produkty z poprzedniego dnia.
14. Kody rabatowe na zakupy spożywcze - miej je pod ręką
Podstawą każdych zakupów spożywczych są promocje. Jeśli kupujesz w sklepach stacjonarnych, korzystaj z rabatów dla stałych klientów. Wiele marketów udostępnia karty lojalnościowe, które uprawniają do zniżek oraz zbierania punktów. Dodatkowo na początku każdego tygodnia pojawiają się nowe gazetki promocyjne. Dzięki nim dowiesz się, jakie produkty są na przecenie i do jakiego sklepu najbardziej opłaca się pojechać. Znajdziesz je przy kasie, dlatego możesz wziąć je do domu i przemyśleć, co kupić na kolejnych zakupach. Pamiętaj o paragonach, bo w Biedronce i Lidlu za duże zakupy dostaniesz rabat na kolejne.
Jeśli kupujesz w sklepach online, masz więcej możliwości, aby oszczędzić na zakupach spożywczych. Oprócz regularnych promocji i programów lojalnościowych możesz korzystać z kodów rabatowych na jedzenie. Aby nie przeoczyć żadnego z nich, regularnie sprawdzaj je na naszej stronie z kuponami Mamyje.pl. Nie zapomnij też zapisać się do newslettera sklepów, w których lubisz kupować. Regularnie będziesz dostawał informacje o najnowszych przecenach.
Gdzie opłaca się kupować jedzenie?
Polacy najczęściej kupują w dyskontach. Do najpopularniejszych zalicza się Biedronka, Lidl, Netto oraz Aldi. Powodem jest ich dostępność, wyższa niż hipermarketów, zwłaszcza w mniejszych miastach. Dodatkowo w dyskontach jest taniej. Marki oferują niższe ceny oraz liczne promocje i rabaty na jedzenie, szczególnie na produkty własne. Jeśli w pobliżu swojego miejsca zamieszkania masz jeden z wymienionych sklepów i zależy Ci na oszczędzaniu na jedzeniu, zakupy w nim będą najprostszym sposobem na tanie zakupy spożywcze. Większość z nich prowadzi też sprzedaż internetową.
Niestety małe sklepy najczęściej mają wyższe ceny. Powodem większych marż są koszty funkcjonowania przy jednocześnie niskich obrotach. Warunki utrzymania małego biznesu są trudne, dlatego sprzedawcy najczęściej nie mogą pozwolić sobie na rabaty na jedzenie. Jeśli chcesz kupować lokalnie, poszukaj w swoim mieście targu lub ryneczku. W takich miejscach owoce i warzywa są znacznie tańsze niż w hipermarketach, czego przykładem jest warszawska Hala Mirowska czy rynek Bronisze. W niektórych miastach świeże produkty sprzedają też starsi ludzie. Kto wie, może i Ty wracając do domu, spotkasz miłą panią, która handluje marchewkami i kwiatami ze swojego ogródka.
Dlaczego opłaca się kupować jedzenie przez internet?
Zakupy spożywcze przez internet są na porządku dziennym. Największe zmiany w rynku e-grocery przyniosła pandemia, bo w 2020 roku otworzyło się 112% więcej e-sklepów niż w roku poprzednim. Coraz więcej osób wybiera tę formę ze względu na liczne zalety.
-
Oszczędność czasu - jeżdżąc po całym mieście od sklepu do sklepu stracisz czas na szukanie miejsca parkingowego i stanie w kolejce. Online możesz zrobić zakupy z każdego miejsca, w jakim będziesz.
-
Oszczędność pieniędzy - kody rabatowe na jedzenie w internecie są na porządku dziennym, dlatego jeśli chcesz wydać mniej, najpierw sprawdź aktualne zniżki na Mamyje.pl. Zaoszczędzisz też na paliwie. W marketach online dostawa jest darmowa lub kosztuje kilka złotych.
-
Dostawa pod same drzwi - niezależnie od tego, czy mieszkasz na 4 piętrze w bloku bez windy, kurier dostarczy Twoje zakupy prosto pod drzwi. Nie musisz dźwigać.
-
Przejrzystość cen - w sklepach online cenę produktu widzisz od razu, w sklepach stacjonarnych błędy zdarzają się często. Unikniesz niemiłych pomyłek.
-
Rozsądne kupowanie - online masz więcej czasu na przemyślenie zakupów, dlatego ograniczysz kupowanie pod wpływem impulsu.
Obecnie sprzedaż internetową prowadzi Carrefour, Auchan, Frisco, Delikatesy z Natury, Deli2, Kaufland i Polski Koszyk. Jeśli chcesz zrobić zakupy w Biedronce, skorzystaj z Glovo.
Energiczna, pełna pasji copywriterka, która wie wszystko o promocjach w branży fashion. Myślisz, że ciężko jest kupić markową odzież za pół ceny? Potrzymaj Wioli herbatę, a za 10 minut dostaniesz listę sklepów, w których kupisz oryginalne produkty ze świetną zniżką.
Wieloletnie doświadczenie w marketingu, znajomość trendów i brak kompromisów w kwestii wysokiej jakości, czyni ją jedną z ekspertek w naszym zespole łowców rabatów.